
05 maaliskuu, 2023
Rakennusala kaipaa yrityskulttuurin muutosta

Rakennuslehdessä julkistettiin kyselyn tuloksia rakentamisen laadun parantamiseen vaikuttavista keinoista. Lisää valvontaa, löysempi aikataulu ja selkeämpiä työmääräyksiä. Ammattiylpeys nousi myös esiin. Ihminen on kuitenkin luonnostaan laiska, jos kukaan ei näe tai tule tietämään, niin houkutus on suuri tehdä työ hieman rimaa hipoen. Onneksi on niitäkin, joiden ammattiylpeys ja halu tehdä oikein, on sisäsyntyistä eikä siitä lipsuta. Mutta miltä näyttää rakennusalan tulevaisuus?
Jotkut kyselyn ehdotukset vaativat kuitenkin merkittävää yrityskulttuurin muutosta.
Yhteistyö
Yhteistyö on ollut allianssihankkeiden yksi kantavista voimista. Yhteistyön avulla, on allianssihankkeissa saavutettu merkittäviä aikataulusäästöjä ja jopa budjettialituksia. Allianssia sovelletaan kuitenkin lähes pelkästään suurissa hankkeissa.
Miksi yhteistyö yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ei voisi olla kaikkien hankkeiden tärkein lähtökohta? Miksi yhteistyötä tehdään vasta, kun mukana on julkinen taho ja hintalappu satoja miljoonia?
Läpinäkyvyys
Läpinäkyvyys luo laatua. Se on selvä asia. Kukaan ei halua jäädä kiinni väärin tekemisestä. Läpinäkyvyydellä saavutetaan parempaa tiedonkulkua koko urakoitsijaketjulle. Sen pienimmänkin laattaurakan tekijän tulee tietää mitä, miksi, milloin ja miten. Työnjohdon tekeminen muuttuu, kun näet järjestelmästä työmaan tilanteen lähes reaaliaikaisesti.
Läpinäkyvyys tuo myös luottamusta. Tilaajalla on mahdollisuus nähdä päivittäistä tekemistä kuvien ja kuvatekstien muodossa. Tilaaja voi osallistua sisäisiin palavereihin ja kertoa oman tahtotilansa ilman aikatauluviivytyksiä ja isompia palaverijärjestelyjä. Päättävät tahot, suunnittelijat ja urakoitsijat, kaikki samassa järjestelmässä kiinni. Läpinäkyvyydellä saavutat merkittävää hyötyä projektien sujuvuudessa ja luottamuksen mukanaan tuomina lisäkauppoina.
Avoimuus
Avoimuus on osa läpinäkyvyyttä, mutta miksi tietoja pitäisi pimittää. Miksi aliurakoitsija ei voisi kirjata omia tuntejaan pääurakoitsijan järjestelmään ja kertoa mitä tuli tehtyä. Ei se ainakaan osaamisesta jää kiinni. Avoimuus luo myös luottamusta ja luotettavalla yhteistyösuhteella rakennetaan kohteita yhdessä, vielä tulevaisuudessakin.
Nykyään ohjelmistot mahdollistavat sen, että laatua voidaan parantaa ilman, että lisätään valvovaa työnjohtoporrasta. Lixanissa lähtöajatus on ollut ensimmäisestä versiosta alkaen läpinäkyvyys ja avoimuus. Rakennusalan tulevaisuus tarvitsee uutta ja avointa näkökulmaa.
Tilaa Pekalta esittely ja katsotaan miten Lixanin avulla voidaan nostaa projektien katetta.
Pekka Savolainen
Myynti & asiakaspalvelu
+358 44 780 8303
pekka.savolainen@lixani.com
Sami Eromäki, toimitusjohtaja
Toimin Lixanin toimitusjohtajana ja Lemonsoft-konsernissa rakentamisen toimialajohtajana. Asiakaskeskeisyys, läpinäkyvyys ja luottamus ovat keskeiset arvot jotka näkyvät työpäivissäni. Entisenä yrittäjänä koen tärkeäksi olla helpottamassa ja edesauttamassa asiakkaidemme liiketoimintaa. Vapaa-aika kuluu perheen ja perinnerakentamisen parissa.
- Viimeisimmät blogikirjoitukset
- 4 marraskuun, 2024 Asiakastarina – Kotkan kirkon peruskorjaushanke
- 16 kesäkuun, 2023 Läpinäkyvyys rakennusalalla
- 5 kesäkuun, 2023 Miten saat parempaa katetta rakennustyömaista?
- 2 toukokuun, 2023 Miten hoidetaan rakennusalan työajanseuranta?
- 25 huhtikuun, 2023 Mitä tarkoittaa rakennusalan tiedonantovelvollisuus?