Allianssi Lixani

03 maaliskuu, 2023

Ota allianssin hyödyt omiin projekteihisi

Allianssi Lixani

Suurissa rakennushankkeissa, kuten esimerkiksi Vaasan Keskussairaalan H-talon uudisrakentamisessa näkyy allianssi. Itse kirjoitan allianssista teoriapohjalta ja osaltani välillä ihmettelen, miksi malli on rakennusalalla keksitty vasta nyt.

Avainsana allianssissa on yhteistyö kaikkien rakentamiseen osallistuvien tahojen kesken. Kauheasti ei yllättä, että yhteistyöllä tulee hyviä lopputuloksia. Monet allianssihankkeet valmistuvat aikataulussa tai jopa ennen ja pienemmällä budjetilla mitä siihen varattiin.

Mikä on Allianssi?

Allianssin yksi pääperiaate on se, että työ tehdään hankkeen hyväksi, osaoptimointia tai oman edun tavoittelua ei sallita. Tämähän on luonnollista kaikessa yhteistyössä.

Kun työtä tehdään yhteistyössä, myös läpinäkyvyys on kaiken a ja o. Yleisesti rakennusalalla tuntuu vallitsevan hyvin vahvasti kulttuuri, että mitään ylimääräistä ei kerrota tilaajalle. Se toimintamalli osaltaan tuhoaa luottamusta alaan ja mahdollistaa keinottelun. Onneksi edelläkävijöitäkin löytyy ja läpinäkyvyys asiakkaalle on mahdollistettu. Itse koen sen tuovan luottamusta ja mahdollistavan pidempiaikaisen suhteen tilaajan ja urakoitsijan välillä.

Läpinäkyvyys

Läpinäkyvyyden saavuttamiseen tarvitaan luonnollisesti erilaisia yhteistyön muotoja. Allianssi voi käyttää yhteistä projektinhallintajärjestelmää ja fyysistä yhteistä työtilaa (big room) sekä katkeamattoman tiedonkulun varmistamiseksi yhteistä viestintäalustaa. Yhdessä tekemisellä saavutetaan mm. merkittäviä aikatauluetuja, pelkästään jo siitäkin syystä, että saat vastauksen ns. kollegalta samasta työhuoneesta. Normaalisti alihankintaketjun pituus on verrannollinen viivästyksen kestoon.

Tarvitaanko allianssi tai virallista allianssiprojektia, jotta rakennushankkeesta tulee onnistunut?

Isoissa julkishankkeissa virallinen allianssimalli on varmasti edellytys, mutta voihan pienissäkin hankkeissa soveltaa allianssimallia. Mikään ei estä tekemästä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Mikroyrityksillä tämä toimii jo nykyäänkin. Yrittäjällä on ne vakiokumppanit, joita hyödynnetään ja yhteydenpito hoituu kätevästi puhelimella. Kun yritys kasvaa, yhtäaikaiset työmaat lisääntyvät, alkaa aikatauluhässäkkä ja alihankkijat ovat hyvin usein täystyöllistettyjä muillakin työmailla. Toimiva yhteistyö vaatii hieman väljyyttä kalenteriin, muuten yhteiset työmaakokoukset ja yhteinen tekeminen ei toimi. Työkuorman ylimitoittamisen kannattavuutta voidaankin pohtia siitä näkökulmasta, että tehdäänkö vähemmän työmaita loistavaan lopputulokseen oikeassa aikataulussa vai hieman myöhässä enemmän, rimaa hipovalla laadulla. Jälkimmäisessä usein konkretisoituu takuuajan korjausvelvollisuudet.

Tilaaja luonnollisesti määrittelee laadun, mutta sanomattakin on selvää, että asiakkaan odotusten ylittäminen tuo jatkotilauksia ja puskaradion levittämä sana hyvästä toimijasta leviää.

Lixanin avulla olet lähempänä yhteistyötä, läpinäkyvyyttä ja tehokkaampaa rakentamista.

Tilaa Pekalta esittely ja katsotaan miten Lixanin avulla voidaan nostaa projektien katetta.

Pekka Savolainen

Myynti & asiakaspalvelu
+358 44 780 8303
pekka.savolainen@lixani.com

 

Sami Eromäki, toimitusjohtaja
Toimin Lixanin toimitusjohtajana ja Lemonsoft-konsernissa rakentamisen toimialajohtajana. Asiakaskeskeisyys, läpinäkyvyys ja luottamus ovat keskeiset arvot jotka näkyvät työpäivissäni. Entisenä yrittäjänä koen tärkeäksi olla helpottamassa ja edesauttamassa asiakkaidemme liiketoimintaa. Vapaa-aika kuluu perheen ja perinnerakentamisen parissa.

Lue myös